Firma

MILKPOL S.A.

Milkpol S.A. jest prywatną, dynamicznie rozwijającą się Spółką opartą od początku swej działalności w stu procentach na polskim, prywatnym kapitale. Została założona w kwietniu 1990 roku przez dwóch inwestorów Jerzego Świerczyńskiego i Wiesława Niedziałka. Przedmiotem działalności Milkpol Spółki Akcyjnej jest skup i przetwórstwo mleka, sprzedaż hurtowa i detaliczna produktów mlecznych, a także, od 1994 roku, działalność handlowa produktami innych zakładów mleczarskich.

 

Zakład produkcyjny usytuowany jest w Czarnocinie oddalonym od aglomeracji miejskich i zakładów przemysłowych, dzięki czemu surowiec oraz wyroby Spółki są naturalne i wolne od zanieczyszczeń. Mleko wykorzystywane do produkcji, spełnia najwyższe normy jakościowe, a pozyskiwane jest od ponad 250 wyspecjalizowanych gospodarstw zlokalizowanych w promieniu 60 km od zakładu. Aktualnie, Spółka skupuje ponad 1 mln litrów mleka miesięcznie, z którego wytwarza ponad 600 ton najwyższej jakości wyrobów.


Produkcja skoncentrowana jest na tworzeniu świeżych, naturalnych i zdrowych produktów mlecznych tj: twarogi, serki twarogowe, mleko pasteryzowane, śmietany i śmietanki oraz napoje mleczne (jogurt, kefir, maślanka). Jako pierwsza i jedyna mleczarnia w Polsce, wprowadziła linię świeżych produktów nabiałowych fortyfikowanych w kwasy omega 3.


Wyroby Spółki dystrybuowane są na terenie całego kraju. Za pośrednictwem własnej sieci dystrybucji zaopatrywani są kontrahenci z województwa łódzkiego, Śląska, Częstochowy, Warszawy oraz Trójmiasta. Produkty dostępne są w sklepach detalicznych, hurtowniach oraz mało i wielko powierzchniowych sieciach handlowych. W ramach prowadzonej strategii dywersyfikacji kanałów sprzedaży w listopadzie 2015 roku Spółka otworzyła pierwsze „Delikatesy Nabiałowe”. Aktualnie funkcjonuje osiem takich formatów sprzedażowych; cztery w Łodzi oraz po jednym w Pabianicach, Andrespolu, Zgierzu i Starowej Górze. Od 2004 roku Milkpol bierze udział w unijnym programie promującym spożycie mleka wśród dzieci „Mleko w szkole”.


Produkcja wyrobów będących na najwyższym poziomie możliwa jest dzięki wysokim standardom, których potwierdzeniem są przyznane dla zakładu produkcyjnego certyfikaty. Spełnia on najwyższe standardy dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności i od 2009 roku posiada certyfikaty IFS (International Food Standard) oraz BRC Global Standard-Food (British Retail Consortium). Od 2004 roku wdrożony jest Zintegrowany System Zarządzania Jakością.

HISTORIA FIRMY

1989 r.

 

Jerzy Świerczyński i Wiesław Niedziałek podejmują decyzję o założeniu wspólnej działalności gospodarczej. Ich wizją było stworzenie zakładu mleczarskiego, który będzie produkował dobre i zdrowe wyroby.

kwiecień 1990 r.

 

Na mocy aktu notarialnego została zawiązana Spółka Milkpol. Wybór lokalizacji Zakładu Produkcyjnego nie był przypadkowy. Miejscowość Czarnocin została polecona przez Panią profesor Oberman z Instytutu Chemii Spożywczej Politechniki Łódzkiej, jako teren ekologicznie czysty, idealny do prowadzenia tego typu działalności. Elementem sprzyjającym, był fakt przerwanej inwestycji w postaci budowy stacji weterynaryjnej, na terenie gminy. I tak na jej fundamentach rozpoczęto budowę ZAKŁADU MLECZARSKIEGO – MILKPOL Sp. z o.o.

 

Inwestycja była finansowana ze środków własnych inwestorów oraz w znacznym stopniu z kredytów bankowych, których oprocentowanie sięgało aż 30%.

maj 1991 r.

 

Z linii produkcyjnej zeszły pierwsze produkty, mleko i śmietana pasteryzowane pakowane w opakowania kartonowe. Wielkość skupu wynosiła wtedy 400 l/dobę, a zatrudnienie liczyło łącznie 12 osób.

1992/1993 r.

 

Zakup linii do produkcji twarogu, z którego do dziś dnia słynie Spółka.

1992 r.

 

Na skutek reformy prof. Balcerowicza oprocentowanie Spółki wzrosło do 90%. Zarząd podjął decyzję o zgromadzeniu kapitału poprzez sprzedaż udziałów Spółki. W związku z powyższą decyzją skład Zgromadzenia Wspólników został powiększony o sześciu inwestorów.

1993-1995 r.

 

To rozbudowa i modernizacja przedsiębiorstwa - dobudowanie drugiej hali produkcyjnej, kotłowni, modernizacja instalacji ciepłowniczej, wymiana linii do pasteryzacji i wirowania mleka; uruchomienie produkcji nowych wyrobów: serków homogenizowanych, serków topionych, masełek smakowych, kefirów oraz jogurtów, a także rozbudowa magazynów wyrobów gotowych.

2002-2004 r.

 

Upłynęły pod znakiem inwestycji i modernizacji hal produkcyjnych, pomieszczeń socjalnych, zakupu nowoczesnego sprzętu laboratoryjnego w celu spełnienia restrykcyjnych wymogów unijnych. 

kwiecień 2004 r. 

 

Inspekcja Weterynaryjna w Piotrkowie Trybunalskim wydała decyzję o wpisaniu Spółki na listę Głównego Lekarza Weterynarii, podmiotów spełniających wymogi unijne w zakresie produkcji wyrobów mleczarskich. Było to ogromne wydarzenie, dające kolejne możliwości rozwoju Spółki. 

maj 2005 r.

 

Spółka otrzymała certyfikat HACCP wydany przez niemiecką jednostkę certyfikacyjną DQS. Fakt ten otwierał firmie możliwość rozszerzenia struktury sprzedaży, a konsumentom gwarancję najwyższej jakości zakupionych produktów mlecznych.

2006 r.

 

Dzięki dobrej współpracy z władzami gminy Czarnocin i uzyskaniu zgody na używanie jej nazwy, wprowadzono markę Czarnocin jako brand produktów własnych.

2008 r.

 

Jedno z najważniejszych wydarzeń w historii Spółki – przekształcenie Milkpol spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w spółkę akcyjną oraz wprowadzenie akcji spółki do Alternatywnego Systemu Obrotu NewConnect organizowanego przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie. Do dziś dnia Milkpol jest pierwszą i jedyną Spółką mleczarską, której akcje notowane są na GPW.

 

Od 2008 roku Spółka nieustannie inwestuje w nowe rozwiązania techniczno-technologiczne, sukcesywnie wprowadza nowe rozwiązania w celu unowocześnienia i usprawnienia linii produkcyjnych przy jednoczesnym zachowaniu tradycyjnych, zdrowych i wysokojakościowych walorów swoich produktów. Wiele z inwestycji przeprowadzonych zostało przy wykorzystaniu środków unijnych z takich programów jak SAPARD, PROW, czy Polseff.

2011 r.

 

Najbardziej niespodziewane i smutne wydarzenie w historii Spółki, śmierć Prezesa i współzałożyciela MILKPOL-u, pana Jerzego Świerczyńskiego i związana z tym zmiana Zarządu. 

2015 r.

 

Spółka zainicjowała utworzenie pierwszej Grupy Producentów Mleka.

listopad 2015 r.

 

Podjęcie decyzji o nowym kierunku rozwoju struktury sprzedaży i otwarcie pierwszych DELIKATESÓW NABIAŁOWYCH marki CZARNOCIN.

Obecnie 

 

Milkpol S.A. jest jednym z nielicznych prywatnych zakładów mleczarskich opartym w 100% na kapitale polskim. Mleko wykorzystywane do produkcji, spełnia najwyższe normy jakościowe i pozyskiwane jest od ponad 250 wyspecjalizowanych gospodarstw zlokalizowanych w promieniu 60 km od zakładu. Aktualnie Spółka skupuje ponad 1mln litrów mleka miesięcznie, z którego wytwarza ponad 600 ton najwyższej jakości wyrobów. Co dziennie ponad 70 osób pracuje nad tym, aby Klienci i Konsumenci otrzymywali zdrowe, naturalne i najwyższej jakości produkty nabiałowe.


Strona konsumencka