O firmie

Milkpol S.A. jest prywatną, dynamicznie rozwijającą się Spółką opartą od początku swej działalności w stu procentach na polskim, prywatnym kapitale. Została założona w kwietniu 1990 roku przez dwóch inwestorów Jerzego Świerczyńskiego i Wiesława Niedziałka. Przedmiotem działalności Milkpol Spółki Akcyjnej jest skup i przetwórstwo mleka, sprzedaż hurtowa i detaliczna produktów mlecznych, a także, od 1994 roku, działalność handlowa produktami innych zakładów mleczarskich.

 

Zakład produkcyjny usytuowany jest w Czarnocinie oddalonym od aglomeracji miejskich i zakładów przemysłowych, dzięki czemu surowiec oraz wyroby Spółki są naturalne i wolne od zanieczyszczeń. Mleko wykorzystywane do produkcji, spełnia najwyższe normy jakościowe, a pozyskiwane jest od ponad 250 wyspecjalizowanych gospodarstw zlokalizowanych w promieniu 60 km od zakładu. Aktualnie, Spółka skupuje ponad 1 mln litrów mleka miesięcznie, z którego wytwarza ponad 600 ton najwyższej jakości wyrobów.


Produkcja skoncentrowana jest na tworzeniu świeżych, naturalnych i zdrowych produktów mlecznych tj: twarogi, serki twarogowe, mleko pasteryzowane, śmietany i śmietanki oraz napoje mleczne (jogurt, kefir, maślanka). Jako pierwsza i jedyna mleczarnia w Polsce, wprowadziła linię świeżych produktów nabiałowych fortyfikowanych w kwasy omega 3.


Wyroby Spółki dystrybuowane są na terenie całego kraju. Za pośrednictwem własnej sieci dystrybucji zaopatrywani są kontrahenci z województwa łódzkiego, Śląska, Częstochowy, Warszawy oraz Trójmiasta. Produkty dostępne są w sklepach detalicznych, hurtowniach oraz mało i wielko powierzchniowych sieciach handlowych. W ramach prowadzonej strategii dywersyfikacji kanałów sprzedaży w listopadzie 2015 roku Spółka otworzyła pierwsze „Delikatesy Nabiałowe”. Aktualnie funkcjonuje osiem takich formatów sprzedażowych; cztery w Łodzi oraz po jednym w Pabianicach, Andrespolu, Zgierzu i Starowej Górze. Od 2004 roku Milkpol bierze udział w unijnym programie promującym spożycie mleka wśród dzieci „Mleko w szkole”.


Produkcja wyrobów będących na najwyższym poziomie możliwa jest dzięki wysokim standardom, których potwierdzeniem są przyznane dla zakładu produkcyjnego certyfikaty. Spełnia on najwyższe standardy dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności i od 2009 roku posiada certyfikaty IFS (International Food Standard) oraz BRC Global Standard-Food (British Retail Consortium). Od 2004 roku wdrożony jest Zintegrowany System Zarządzania Jakością.

Przepisy
Zobacz więcej przepisów